Γονείς δε γεννιόμαστε
Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε, εάν είμαστε καλοί γονείς. Αν αυτό το οποίο κάναμε ήταν σωστό για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού μας. Εμείς από που μάθαμε να είμαστε γονείς; Είναι ερωτήσεις, όπου κατακλύζουν τον ανθρώπινο νου και απασχολούν κατά καιρούς όλους τους γονείς.
Γνωρίζουμε, ότι τα ζώα από τη γέννησή τους ενστικτωδώς ξέρουν το πως να τραφούν και να επιβιώσουν. Αντίθετα, ένα νεογέννητο μωρό με τη γέννησή του δε γνωρίζει τίποτα. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν για τη τροφή του, τη ζεστασιά του, τον ύπνο του, την καθαριότητά του… τα πάντα! Το μωρό, όμως, αυτό θα είναι ο μελλοντικός ενήλικας και αργότερα ίσως και ο μελλοντικός γονέας. Από που μαθαίνει όλα όσα πρέπει να ξέρει για να είναι ένας καλός και σωστός γονιός;
Γονείς γινόμαστε
Άρα, γονείς δε γεννιόμαστε, αλλά γινόμαστε. Γινόμαστε ανάλογα με τα ερεθίσματα που βιώσαμε και αναπτύξαμε. Ένα μωράκι, ένα παιδί, ένας έφηβος δέχεται διάφορα ερεθίσματα από το δικό του περιβάλλον, είτε αυτό λέγεται οικογένεια, θρησκεία, πολιτισμός, ήθη και έθιμα, εκπαίδευση… όλα αυτά συμβάλλουν στην προσωπικότητα του ατόμου. Βέβαια, ο καθένας χωριστά έχει το δικό του σκέπτεσθαι. Κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει διαφορετικά τα ερεθίσματα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του DNA του. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, στα αδέρφια, όπου δέχονται τα ίδια ερεθίσματα, μεγαλώνουν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά ως ενήλικες η συμπεριφορά τους απέναντι στα δικά τους παιδιά είναι διαφορετική.
Επομένως, κανένα παιδί δε γεννιέται καλό ή κακό. Όλα είναι θύματα του περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσαν. Μια ήρεμη οικογένεια μεγαλώνει, συνήθως, υγιή και «σωστά» παιδιά. Μια οικογένεια με πολλά προβλήματα και διαπληκτισμούς, μεγαλώνει στην πλειοψηφία παιδιά με πολλά προβλήματα, όπου δυστυχώς αυτά διαιωνίζονται. Υπάρχουν, βέβαια, και οι εξαιρέσεις. Εμείς, όμως, δε θα πρέπει να ελπίζουμε σε αυτές.
Οι δικοί μας ίσως να μη γνώριζαν. Εμείς , όμως, που γνωρίζουμε πως διαμορφώνεται και πλάθεται ο χαρακτήρας του παιδιού, οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο, ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν δε μπορούμε μόνοι μας, ας πάρουμε τη γνώμη ενός ειδικού. Τα παιδιά μας θα είναι στο μέλλον οι αυριανοί γονείς. Εμείς θα έχουμε συμβάλλει στη σωστή διαπαιδαγώγησή τους.
Αν έχουμε στο νου μας, ότι γονείς γινόμαστε και δε γεννιόμαστε, είναι σίγουρο πως θα κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.
Ό,τι πολυτιμότερο έχουμε είναι τα παιδιά μας κι αξίζουν τα καλύτερα!
Ακολουθήστε μας:
facebook
twitter
instagram
youtube