Διαταραχές ύπνου και ψυχική υγεία
Ο ύπνος για τον οργανισμό μας είναι μια σημαντική διαδικασία. Παίζει σημαντικό ρόλο για την ψυχική και σωματική μας υγεία.
Οι επαρκείς και ποιοτικές ώρες ύπνου μας εξασφαλίζουν ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας και ταυτόχρονα μας προστατεύουν από αρκετές παθήσεις.
Διαταραχές ύπνου
Οι πιο συχνές διαταραχές είναι η αϋπνία και η αλλοπρόσαλλη κινητική συμπεριφορά κατά την διάρκεια του ύπνου. Με τον όρο «αλλοπρόσαλλη» εννοούμε όλες εκείνες τις κινήσεις που γίνονται ασυναίσθητα κατά την διάρκεια του ύπνου. Μικρά τινάγματα, «περίεργες» θέσεις κλπ.
Ροχαλητό
Το χρόνιο και έντονο ροχαλητό είναι μια πρώτη ένδειξη διαταραχής.
Όταν κάποιος ροχαλίζει την στιγμή εκείνη προσωρινά διακόπτεται η αναπνοή του. Με τον όρο ροχαλητό εννοούμε την αποφρακτική (στιγμιαία) άπνοια.
Να σημειώσουμε πως η υπνική άπνοια συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, το εγκεφαλικό και η υπέρταση.
Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ενηλίκων το οποίο ροχαλίζει. Ωστόσο το ροχαλητό στους περισσότερους δεν προκαλεί πάντα κάποιο πρόβλημα υγείας.
Υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας
Το να επιθυμούμε έναν σύντομο υπνάκο μετά από την εργασία μας δεν είναι ανησυχητικό.
Εφόσον όμως κοιμόμαστε τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα και δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά όταν οδηγούμε, τρώμε κ.λ.π., τότε θα λέγαμε πως κάτι δεν πάει καλά και ίσως υποφέρουμε από διαταραχή ύπνου.
Η παρατεταμένη υπνηλία, συνεπάγεται απορρύθμιση του κύκλου του ύπνου.
Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να δοκιμάσουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια του ύπνου μας κατά μισή ώρα για μία εβδομάδα και εάν η υπνηλία παραμένει καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.
Τι είναι όμως η αϋπνία;
Αϋπνία
Με τον όρο αϋπνία περιγράφουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στο να κοιμηθούν.
Στο πρωινό ξύπνημα νοιώθουν κουρασμένοι και ο ύπνος τους έχει μικρή διάρκεια.
Η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση στην εργασία, να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού και να επιβραδύνει σημαντικά τον τρόπο σκέψης.
Στις μέρες μας η αϋπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους, όπως η φαρμακευτική αγωγή, η προσευχή και η ψυχοθεραπεία.
Πως μπορούμε να κοιμόμαστε καλύτερα
Συνοπτικά παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστο ύπνο.
- Μόνο όταν νυστάζουμε πηγαίνουμε για ύπνο.
- Διατηρούμε μια σταθερή ώρα αφύπνισης κάθε πρωί. Συμπεριλαμβάνει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
- Αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα το βράδυ και φροντίζουμε να έχουμε σταθερές ώρες φαγητού.
- Φροντίζουμε το δωμάτιο μας να είναι σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό.
- Αποκτούμε συνήθειες που μας βοηθάνε στην βραδινή μας χαλάρωση.
- Αν δεν νοιώθουμε νύστα, ακούμε απαλή μουσική ή διαβάζουμε κάποιο βιβλίο.
- Αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση ή να ασχολούμαστε με το κινητό ή tablet στο κρεβάτι ή λίγο πριν πάμε για ύπνο.