Παραδοσιακή Ζαγορίσια κολοκυθόπιτα
Η συνταγή για Παραδοσιακή Ζαγορίσια κολοκυθόπιτα φτιάχνεται με χωριάτικο – χειροποίητο φύλλο το οποίο οι γυναίκες της περιοχής του Ζαγορίου φτιάχνουν με πολύ μεράκι.
Υλικά για το ζαγορίσιο φύλλο:
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και εξτρά αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
1 φλιτζάνι του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
350 ml νερό χλιαρό (μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο)
Υλικά για τη γέμιση της ζαγορίσιας πίτας:
2 κιλά κολοκύθι κίτρινο τριμμένο
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ρύζι νυχάκι
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
κανέλα
Διαδικασία για το παραδοσιακό ζαγορίσιο φύλλο:
Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι και κάνετε στη μέση μία λακκούβα και ρίχνετε όλα τα υλικά για την ζύμη. Ζυμώνεται μέχρι να κάνετε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη η οποία δεν κολλάει στα χέρια.
Στην συνέχεια σκεπάζετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνεται αν ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
Πασπαλίστε τον πάγκο της κουζίνας ή το τραπέζι σας με λίγο αλεύρι και χωρίστε τη ζύμη σε 7 κομμάτια ίσα μεταξύ τους.
Με πλάστη ανοίξτε ένα – ένα τα φύλλα πασπαλίζοντας κάθε φορά όπου χρειάζεται, έτσι θα φτιάξετε 7 λεπτά φύλλα και αφήστε τα πάνω σε ένα τραπεζομάντιλο.
Εάν το φύλλο σας κοπεί θα το βάλετε ανάμεσα μην ανησυχείτε.
Διαδικασία για την Ηπειρώτικη πίτα:
Σε μια λεκάνη βάλτε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατέψτε.
Λαδώστε ένα ταψί 40 ή 42 cm και βάλτε 2 φύλλα κάτω τα οποία να προεξέχουν όσο μπορούν προς τα έξω ώστε στο τέλος να κάνουν κρούστα γύρω -γύρω.
Βάζετε το ¼ της ζύμης.
Συνεχίζετε να βάζετε στρώσεις από ένα φύλλο, λίγο λάδι και γέμιση μέχρι να σας μείνουν 2 φύλλα με τα οποία θα τελειώσετε και θα σκεπάσετε την πίτα.
Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο.
Προθερμαίνεται το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ψήνετε την πίτα για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Μόλις βγάλετε την πίτα από το φούρνο την πασπαλίζεται με ζάχαρη.