Το Πάσχα
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Το Σάββατο το βράδυ σε κάθε τόπο ή χώρα, όπου υπάρχουν και κατοικούν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, γιορτάζουν την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Οι Χριστιανοί πηγαίνουν στην εκκλησία, ακούνε με ευλάβεια το Χριστός Ανέστη και παίρνουν το Άγιο Φως. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους.
Το βράδυ της Ανάστασης παλιά ήταν έθιμο να δίνουν στην εκκλησία αυγά. Σήμερα, (εκτός εξαιρέσεων) δε συναντάται. Με την επιστροφή στο σπίτι οι Χριστιανοί τρώνε συνήθως τη «μαγειρίτσα». Την ημέρα του Πάσχα είναι το καθιερωμένο αρνί και το κοκορέτσι συνοδευόμενο με πολλές λιχουδιές.
Τα έθιμα του Πάσχα
Ο κάθε τόπος έχει και τα έθιμά του. Την ημέρα του Πάσχα στη δυτική Κρήτη έχουν έθιμο να φτιάχνουν χοχλιούς (σαλιγκάρια). Επίσης, παραδοσιακές κρητικές πίτες, τα λεγόμενα «καλτσούνια», βραστά χόρτα και όσπρια. Στα Δωδεκάνησα την ημέρα του Πάσχα τρώνε τον «καπαμά», δηλαδή αρνί ή κατσίκι γεμιστό στο φούρνο με ρύζι και εντόσθια. Στη Χίο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται ο ρουκετοπόλεμος. Δύο ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής εκτοξεύουν ρουκέτες.
Στο Καστελόριζο το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τα κορίτσια στήνουν χορό στον αυλόγυρο του Μητροπολιτικού ναού. Στην Φολέγανδρο υπάρχει η περιφορά της εικόνας της Παναγίας, όπου ξεκινάει το Μεγάλο Σάββατο και διαρκεί τρεις μέρες. Οι κάτοικοι δέχονται την εικόνα στα σπίτια τους για ευλογία και στη συνέχεια η εικόνα καταλήγει στο λιμάνι για να ευλογήσει και τα σκάφη των κατοίκων.
Στην Χαλκιδική έχουμε τις αλογοδρομίες. Είναι ένα έθιμο, που αναβιώνει τα τελευταία χρόνια. Στην Καλαμάτα επικρατεί ο σαϊτοπόλεμος. Στο δε Λεωνίδιο Αρκαδίας τη νύχτα της Αναστάσεως ο ουρανός γεμίζει από αερόστατα. Στην Πιερία τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα συναντάμε τις αυγομαχίες.
Στην Κέρκυρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ηχούν οι καμπάνες και οι κάτοικοι ρίχνουν στο δρόμο πήλινα δοχεία γεμάτα με νερό. Είναι οι λεγόμενοι «μπότηδες». Στα Γιάννενα τη Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες βάφουν τα αυγά. Τοποθετούν ένα κόκκινο αυγό στο εικονοστάσι του σπιτιού τους και το κρατούν έως το επόμενο Πάσχα.
Τα έθιμα του Πάσχα ανά την Ελλάδα είναι πολλά και ποικίλα. Ο κάθε τόπος αναβιώνει αυτό το οποίο παρέλαβε από τις προηγούμενες γενιές. Ας το διατηρήσουμε, όσο καλύτερα μπορούμε!
Η Ανάσταση του Κυρίου ας γαληνέψει τις ψυχές των ανθρώπων!
Ακολουθήστε μας:
facebook
twitter
instagram
youtube