Τι είναι η παραδοσιακή μουσική και πως ταξινομούνται οι παραδοσιακοί χοροί στην Ελλάδα;
Οι παραδοσιακοί χοροί ανά την Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη και ιδιαίτερη ποικιλία. Κάθε περιοχή, κάθε χωριό της Ελλάδας θα λέγαμε πως έχει τους δικούς της χορούς και ιδιώματα.
Μπορεί σε πολλούς χορούς η μουσική ακουστικά να «μοιάζει» αλλά υπάρχουν ποικίλες διαφορές τόσο σε αυτή όσο και στους χορούς. Και μάλιστα διαφορές που συναντάμε από χωριό σε χωριό ίδιας περιοχής. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου σπάνιο.
Η διαφοροποίηση οφείλεται συνήθως σε παράγοντες, όπως ο διαφορετικός τρόπος ζωής, η γεωγραφική διαμόρφωση, οι πόλεμοι, τα ταξίδια των ντόπιων στο εξωτερικό και ο ενστερνισμός διάφορων ξένων εθίμων, το κλίμα και οι γειτονικές πόλεις ή χωριά.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες ξεχωριστά και μαζί αποτελούν την ιστορία μιας περιοχής είτε μιλάμε για πόλη, είτε για χωριό.
Μέσα από τις διαφορετικές αυτές καταστάσεις γεννιέται ένας χορός, μια μουσική έχοντας κατά συνέπεια την διαφοροποίηση κινήσεων και ακουσμάτων.
Ταξινόμηση παραδοσιακών χορών
Οι παραδοσιακοί χοροί μπορούν να χωριστούν με το θέμα τους πολεμικοί ή πυρρίχιοι, θρησκευτικοί, ερωτικοί κ.λ.π., με το σχήμα τους κυκλικός σε ανοιχτό ή κλειστό κύκλο, αντικριστό κ.λ.π. ανάλογα με το φύλο σε ανδρικούς, γυναικείους ή μικτούς είτε ανάλογα με τον τόπο πανελλήνιους ή τοπικούς.
Η Ελληνική Παραδοσιακή μουσική
Η παραδοσιακή μουσική απαρτίζεται από τα δημοτικά τραγούδια, την κρητική λαϊκή μουσική, το ρεμπέτικο, το μικρασιατικό και το λαϊκό τραγούδι.
Το δημοτικό τραγούδι έχει περάσει μέσα από διάφορες φάσεις εξέλιξης και οι ρίζες του είναι χαμένες στα βάθη των αιώνων.
Η παραδοσιακή μουσική έχει μεγάλη ποικιλία τραγουδιών με ρυθμούς ευαίσθητους και πολύπλοκους.
Τι είναι η παραδοσιακή μουσική – Παραδοσιακά Όργανα
Τα όργανα εκείνα που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για το δημοτικό τραγούδι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα έγχορδα, τα πνευστά και τα κρουστά.
Έγχορδα όργανα είναι το βιολί, η λύρα, το λαούτο κ.λ.π.
Πνευστά όργανα είναι το κλαρίνο, η φλογέρα, ο ζουρνάς κ.λ.π
Κρουστά όργανα είναι το νταούλι, το ντέφι, το τουμπερλέκι κ.λ.π.
Παρακάτω σας παραθέτω μερικά ηχητικά αρχεία προς ακρόαση:
Ακολουθήστε μας:
facebook
twitter
instagram
youtube