Τι θέλω
Τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω; Να μοιάζω σε κάποιον; Κι αν ναι, γιατί; Γιατί κάποιοι να μας παρακινούν να τους μοιάσουμε; Κι εμείς τι κάνουμε; Ποια θέση παίρνουμε σε όλα αυτά; Τους ακολουθούμε εις γνώση μας για να μη διαφέρουμε από τους άλλους ή ακολουθούμε τα δικά μας θέλω; Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τα θέλω μας; Γνωρίζουμε τα θέλω μας;
Πόσες ερωτήσεις… ερωτήσεις, όμως, σημαντικές που θα πρέπει να υποβάλλουμε όλοι στον εαυτό μας.
Από μικροί μαθαίνουμε και ακολουθούμε συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις. Πολλές φορές γιατί «έτσι έκανε ο φίλος μας». Ο φίλος ίσως έχει τα δικά του θέλω ή ίσως είναι κι αυτός επηρεασμένος από κάποιους τρίτους. Εμείς τι κάνουμε;
Για να μάθουμε τα θέλω μας θα πρέπει να σκεφτούμε ως άτομα τι θέλουμε και να τα πράξουμε αναλόγως. Αν κάποια θέλω συμβαδίζουν με τα θέλω κάποιου άλλου… έχει καλώς. Διαφορετικά οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις δικές μας επιθυμίες. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και διαφορετικός. Άρα, κάτι διαφορετικό έχει επάνω του από τους άλλους το οποίο τον ξεχωρίζει. Αυτό το «κάτι άλλο» είναι καλό ο κάθε άνθρωπος να το ανακαλύπτει και να το διεκδικεί. Να μη φοβάται τη διαφορετικότητα.
Γονείς και Κοινωνία
Οι γονείς είναι το καλύτερο πρότυπο για τα παιδιά τους. Ένας γονέας, που πράττει τα θέλω του σεβόμενος τους συνανθρώπους του, ασκεί μεγαλύτερη βοήθεια στα παιδιά του για να πράξουν κι αυτά με τη σειρά τους τα δικά τους θέλω. Από την άλλη μεριά, το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και η κοινωνία επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά στη διεκδίκηση των «θέλω» τους.
Αν οι γονείς και η κοινωνία δε δίνει ευκαιρίες για πρωτοβουλίες στα παιδιά από τη μικρή τους ηλικία είναι πιο δύσκολο μεγαλώνοντας να μάθουν να διεκδικούν τα δικά τους πράγματα. Όχι όμως ακατόρθωτο! Θέλει περισσότερη επιμονή κι υπομονή. Θέλει εσωτερική αναζήτηση και προβληματισμό.
Όλοι μπορούν να μάθουν τα θέλω τους αρκεί να τα διεκδικούν!
Δεν αρκεί να γνωρίζουμε τα θέλω μας, αν δεν προσπαθούμε να τα πράξουμε. Το να κάνεις πράξη αυτά τα οποία θέλεις είναι το πρέπον. Πάντα αναφερόμαστε στα όρια του λογικού και του μέτρου. «Τα δικά μας τα θέλω θα πρέπει να σταματάνε εκεί που ξεκινάνε τα θέλω του άλλου». Αυτό σημαίνει ότι πράττουμε τα θέλω μας όχι εις βάρος κάποιων άλλων.
Στα λόγια μπορεί να λέμε πολλά. Το δύσκολο είναι να το εφαρμόσουμε. Και η αρχή είναι πάντα δύσκολη. Μετά όλα βαίνουν καλά.
Να μην επιδιώκουμε να γινόμαστε αρεστοί στους τρίτους, αλλά στους ίδιους μας τους εαυτούς. Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε ευτυχισμένοι και πιο δημιουργικοί.
Ας προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε τα θέλω μας. Ας προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πράξη.
Μάθε τα θέλω σου και πράξε… μπορείς!