Το βήμα της ΆθλησηςΆλμα επί κοντώ

Άλμα επί κοντώ ίσως το πιο εντυπωσιακό αγώνισμα του στίβου

Ένα από τα αγωνίσματα του στίβου, ίσως το πιο εντυπωσιακό, είναι το άλμα επί κοντώ.

Πρόκειται για ένα από τα δύο κάθετα αλτικά αγωνίσματα, (πληροφοριακά το άλλο είναι το ύψος). Είναι το μοναδικό από τα αγωνίσματα του στίβου, όπου ο αθλητής και η αθλήτρια έχουν βοηθητικό όργανο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το πολυσυζητημένο κοντάρι.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το εθνικό μας αγώνισμα, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στη χώρα μας πολλές επιτυχίες, ολυμπιακό, παγκόσμια και πανευρωπαϊκά μετάλλια.

Η κατασκευή του κονταριού αποτελεί επιστήμη και δε θεωρείται εύκολη υπόθεση, με το βασικό υλικό να είναι είτε το φάιμπεργκλας, είτε τα ανθρακονήματα.

Οι αθλητές σε κάθε τους αγώνα έχουν μαζί τους, συνήθως, αρκετά κοντάρια, προκειμένου ανά πάσα στιγμή να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ανάλογο. Η επιλογή γίνεται με βάση τα κιλά του αθλητή (για αρχάριους αθλητές) και το ύψος στο οποίο βρίσκεται ο πήχης.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;

Ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης, τόσο πιο μεγάλο είναι το κοντάρι, που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο αθλητής.

Κάθε αθλητής έχει το δικαίωμα να κάνει τρία άκυρα άλματα σε κάθε ύψος. Όταν τα συμπληρώσει, αποχωρεί από τον αγώνα.

Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει υψηλότερα ή αυτός που έχει λιγότερες χαμένες προσπάθειες (μπορεί δύο αθλητές να τελειώσουν στο ίδιο ύψος, όμως, νικητής είναι αυτός που έχει κάνει τα λιγότερα χαμένα άλματα).

Το επί κοντώ είναι ένα εντυπωσιακό αγώνισμα τόλμης και ψυχολογίας, το οποίο απευθύνεται σε αθλητές όλων των ηλικιών. Η προπόνησή του είναι συναρπαστική και δημιουργεί μια απίστευτη αίσθηση σε όσους δοκιμάζουν αυτό το αγώνισμα.

Όποιος κατάφερε να απογειωθεί με κάποιο κοντάρι και να περάσει κάποιο ύψος μικρό ή μεγάλο, έχει ζήσει αυτή την ανεπανάληπτη αίσθηση της κίνησης στον αέρα. Όλοι εκείνοι, που κατάφεραν, έστω για λίγο, να πετάξουν με το κοντάρι, έζησαν πραγματικά κάτι μαγικό.

Στην πόλη μας, τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα παιδιά αυτό το συναρπαστικό άθλημα του στίβου, την παρέχει ο Α.Γ.Σ.Ιωαννίνων, όπου εδώ και πολλά χρόνια καλλιεργεί αυτό το αγώνισμα, έχοντας μάλιστα και αρκετούς πρωταθλητές σε διάφορες κατηγορίες στο άλμα επι κοντώ.

Υπεύθυνη προπονήτρια για το συγκεκριμένο αγώνισμα Γιαννοπούλου Κλαίρη.

 

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικό Δελτίο

 

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube